С влизането в сила на новия Закон за данъчното облагане

...
 С влизането в сила на новия Закон за данъчното облагане
Коментари Харесай

Технологичните гиганти не бързат да похарчат задграничния си кеш

 С влизането в действие на новия Закон за данъчното облагане в Съединени американски щати софтуерните колоси на страната към този момент ще могат по-свободно да разполагат със своите ресурси от държани зад граница пари в брой. Изглежда обаче, че те не бързат да се възползват.
Петте най-големи американски софтуерни компании по пазарна стойност държат общо близо 500 милиарда $ в брой в чужбина. По време на първите си тримесечни доклади след обновяването на данъчния закон три компании - Microsoft Corp., Alphabet Inc. и Amazon.com Inc., допуснаха, че по-свободния достъп до парите им няма да промени проектите им за разноски и вложения.

„ Когато забележим опция да влагаме, ние не чакаме данъчната промяна да влезе в действие ", сподели основният финансов шеф на Microsoft Ейми Худ по време на диалога с анализаторите.

Главният финансов шеф на Alphabet Рут Порт заяви, че „ няма смяна в метода ни към разпределението на капитала ". Финансовият шеф на Amazon Брайън Олсавски съобщи, че компанията към този момент харчи доста пари за работната си мощ. 

Това контрастира с анонса от страна на Apple Inc. от предишния месец, че ще направи еднократно заплащане на налози от 38 милиарда щатски $ за офшорните парични наличия, ще вкара по-голямата част от парите в Съединени американски щати и ще усили разноските в страната, като сътвори повече от 20 хиляди работни места. В своята тирада „ За положението на Съюза “  във вторник президентът Доналд Тръмп приветства проектите на Apple като доказателство за триумфа на данъчния закон.

За Фейсбук Inc., петата компания, въздействието на данъчния закон върху разходната му стратегия в никакъв случай до момента не е коментирано.

„ Инвеститорите са малко разочаровани, че не получиха изясненост и бистрота от тези мениджърски екипи по отношение на това, което ще създадат " с задграничните пари, споделя пред Wall Street Journal Даниел Ив, началник на проучванията в GBH Insights.

Промяната в данъчното облагане е от изгода за доста американски корпорации, защото понижава нормативната корпоративна ставка до 21% от 35%. Ефектът към този момент подтиква бизнеса да стартира да оглежда благоприятни условия за придобивания, нови акции за назад изкупуване на дялове, проекти за създаване на нови фабрики в Съединени американски щати и бонуси за чиновниците в браншове, вариращи от телекомуникации до самолетните компании.

Техническите компании, които държат повече пари в чужбина от която и да е друга промишленост, лобираха за закона, тъй като им обещаваше еднократна отстъпка до 15,5% за тези активи.

За множеството не е належащо да употребяват тази сума, тъй като биха могли да заемат на ниска цена капитал - процедура, известна като „ синтетично репатриране ", с цел да върнат парични средства към акционерите. През последните пет години софтуерните компании в показателя S&P 500 утроиха размера на дълготрайния дълг до 531 милиарда $, което е по-бърз ритъм на напредък от който и да е различен бранш през този интервал.

Много от фирмите декларират по време на своите диалози с анализаторите, че към момента работят над сложността на данъчния закон. Някои от тях биха могли да разгласят измененията в своите проекти за разноски през идващите седмици.

Alphabet, Amazon и Microsoft отхвърлят да разясняват тематиката пред WSJ. 

В изказване по електронната поща финансовият шеф на Фейсбук Дейв Уенър споделя, че данъчният закон дава на компанията “допълнителна еластичност по отношение на това къде да наеме хора и построи цех ", само че не показва, че той ще докара до увеличение на вложенията. Той прибавя, че Фейсбук към този момент възнамерява да удвои размера на работната си мощ в Съединени американски щати през идващите три години.

Говорител на Apple декларира, че компанията няма какво да добави оттатък своите предварителни мнения.

Не е ясно каква част от новообявената инвестиция на Apple е провокирана от данъчни съображения и каква част концернът би осъществил по този начин или другояче. Главният финансов шеф Лука Мести разяснява в изявление, че „ задачата на Apple е да се насочи към " чиста неутрална " позиция спрямо огромната разлика сред сегашните ѝ позиции в размер на 285 милиарда $ в брой и 122 милиарда $ дълг.

Това значи, че Apple може да похарчи 163 милиарда $ за дивиденти, придобивания и назад изкупуване на акции през идващите години, настояват анализатори. Компанията възнамерява да разкрие повече детайлности по време на идващите доклади за финансовите си резултати.

Дори откакто Apple получи президентска хвалба за хода си, Microsoft, чиито интернационалните парична активи са на второ място пхо размер измежду американските корпорации, избра да омаловажи въздействието на данъчния закон. По време на диалозите с анализатори на 31 януари Худ прибавя, че Microsoft е осъществила придобивания, „ когато са имали смисъл ", и „ не чакаме, когато става дума за връщане на капитала към акционерите “.

Alphabet разгласи проекти за назад изкупуване на акции за 8,6 милиарда $ - „ непретенциозно нарастване " по отношение на предходни стратегии, сподели Порат.

Никой от софтуерните колоси не желае да види по какъв начин негови съперници се снабдяват с компании, които те биха желали да придобият. „ По-добрият достъп до парите в чужбина би могъл да усили активността по сливания и придобивания на софтуерните колоси, както и цените за евентуални цели “, споделя анализаторът от Stifel Nicolaus & Co. Брад Реберк.
По публикацията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР